Voor je op reis vertrekt is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over alle administratieve zaken die in orde moeten zijn. Voor veel bestemmingen in Europa volstaat een identiteitskaart om erheen te reizen maar voor de meeste landen in de wereld is dit niet voldoende en zijn er extra documenten nodig.
We zetten ze hieronder op een rijtje:
Een internationaal paspoort is een bordeaux boekje dat je identiteitsgegevens bevat. Een geldig reispaspoort is vereist voor alle landen waarvoor de identiteitskaart (eID, Kids-ID) niet volstaat. Dit geldt voor de meeste landen buiten de Europese Unie. je internationaal paspoort moet je aanvragen bij de dienst bevolking van je gemeente. Wacht zeker niet te lang om deze aanvraag te doen. Voor sommige reizen zijn de paspoortgegevens nodig voor het aanvragen van bepaalde permits of binnenlandse vluchten.
Sommige landen kan je enkel bezoeken als je een een visum hebt. Een visum moet voor vertrek aangevraagd worden bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Een visum verleent de toelating om een land binnen te komen en er gedurende een beperkte periode te verblijven. Als je een visum nodig hebt zal je ook altijd een internationaal paspoort nodig hebben. Om je visum in orde te brengen kan je zelf naar de desbetreffende ambassades of consulaten in Brussel gaan, of je kan je visum laten regelen door een visumdienst.
Voor de Verenigde Staten heb je geen visum nodig om toegang tot het land te krijgen maar een ESTA. Dat moet online aangevraagd worden via de ESTA online aanvraag Dit is de enige officiële website voor de aanvraag van en info over de ESTA.
Net als de Verenigde Staten vraagt ook Canada geen visum maar een ETA om het land te bezoeken. Dat is een elektronische toestemming die moet aangevraagd worden.
Afhankelijk van je reisbestemming en de omstandigheden waarin je reist – comfortabel of avontuurlijk – zijn sommige vaccins sterk aanbevolen en andere verplicht. Deze vaccins bieden geen bescherming tegen alle infectieziekten maar zijn wel de veiligste bescherming tegen belangrijke tropische ziekten (bvb. Tyfus, tetanus, gele koorts, difterie, hepatitis A, …). Ook hier start je ruim op tijd met het inwinnen van medische informatie. Maak tijdig, enkele maanden voor vertrek, een afspraak bij je huisarts. Sommige vaccins, zoals dat tegen gele koorts, kunnen alleen verkregen worden in een erkende reiskliniek. Deze centra zijn over gans België verspreid. Je behandelende arts zal je na vaccinatie een internationaal vaccinatiecertificaat (geel boekje) geven waarin alle toegediende vaccins en de data vermeld worden. Dat certificaat, samen met je identiteitsdocumenten, zal je voor sommige bestemmingen nodig hebben om toegang te krijgen.
Voor je op reis vertrekt controleer je goed de inreisvoorwaarden wat betreft Covid. Er kunnen altijd nieuwe uitbraken van Covid-19 en nieuwe maatregelen hierrond gevolgen hebben voor je reis. Check dus zeker de website van Diplomatie Belgium kort voor je vertrek.
Alle correcte informatie over reisformaliteiten vind je op de overheidswebsite www.diplomatie.belgium.be.
Deze informatie is altijd onder voorbehoud. Hier kan je ook alle recente reisinformatie vinden en de adresgegevens van consulaten en ambassades.
Medische info vind je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde op www.wanda.be.
Voor Belgen die buiten Europa reizen opende de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken een speciale website. Als je je registreert op http://travellersonline.diplomatie.be word je onmiddellijk gecontacteerd indien zich een ernstige crisis, natuurramp of een incident voordoet op je reisbestemming. Je kan er je identiteitsgegevens invullen maar ook gegevens van een contactpersoon in België of je verzekeringsgegevens. Twee weken na thuiskomst wordt alle informatie over jou gewist.
Neem een papieren kopie of een foto op je smartphone mee van je identiteitsdocumenten. Dat vervangt het document zeker niet maar kan zeker helpen als je die verloren hebt.
Voorzie minstens 2 lege pagina’s in je reispaspoort voor reizen buiten Europa.
Als je identiteitspapieren verloren zijn kan je misbruik ervan tegengaan door dit telefonisch te melden op DOCSTOP op het nummer 0800 2123 2123 of op 0032 2 518 21 23.